друкувати


В НБУ прогнозують, що світові ціни на товари українського експорту поступово знижуватимуться

30 липня 2021, 12:01

У Національному банку України прогнозують, що глобальна цінова кон’юнктура для України на світових ринках після стрімкого поліпшення в першому півріччі 2021 року надалі поступово погіршуватиметься. Про це ідеться у пронозі на сайті НБУ.

«Прискорене зростання пропозиції навіть за високого попиту поступово стабілізуватиме світові ціни на більшість товарних груп. Однак через посилення контролю за викидами у світі (внаслідок активізації виконання Паризької кліматичної угоди) середньостроковий рівень цін на більшість товарів буде вищим порівняно з попередніми роками», – вважають аналітики.

В НБУ зазначили, що світові ціни на зернові та олійні культури зростали та були доволі волатильними через високе споживання з боку промислового, кормового та харчового сегментів.

Додатковим негативним чинником були нижчі врожаї через погіршення погодних умов, зокрема в країнах Латинської Америки. Надалі, попри високий світовий попит, ціни знижуватимуться на ці товарні групи завдяки очікуваним рекордним урожаям, прогнозують в НБУ.

Нагадаємо, що експерт розповів, як ринок землі в Україні вплине на виробництво та експорт агропродукції.