друкувати


СБУ викрила масштабну корупційну схему в ДПЗКУ

29 липня 2021, 10:21

СБУ викрила масштабну корупційну схему в «Державній продовольчо-зерновій корпорації України» (ДПЗКУ). Колишній директор її філії підозрюється у розтраті майже 15 млн гривень бюджетних коштів.

За даними слідства, посадовець організував корупційний механізм одержання грошей на продажі агропродукції. Учасники оборудки незаконно відчужили 3,2 тис. тонн зернових із державного елеватора і реалізували їх через афілійовані структури.

Наразі організатору схеми повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. Вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

У межах кримінального провадження тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин правопорушення та притягнення до відповідальності інших осіб, причетних до нього.

Заходи із викриття протиправної діяльності проводили співробітники Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ спільно з детективами Національного антикорупційного бюро України та за процесуального керівництва Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

У свою чергу, ДПЗКУ відреагувало на заяву СБУ, повідомивши, що зі свого боку, АТ «ДПЗКУ» всебічно сприяло розслідуванню цієї справи.

Наголошуємо, що підозра у даному кримінальному провадженні повідомлена колишньому керівнику філії, який очолював її в 2019-2020 роках. Розслідування цієї справи розпочалося в березні 2020 року після звернення керівництва АТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» до правоохоронних органів», — йдеться у повідомленні представників ДПЗКУ.

Нагадаємо, раніше прозвучала заява, що до дефолту ДПЗКУ залишилося 8-12 місяців, а у березні поточного року Державним бюро розслідувань ( ДБР) було викрито системну корупційну схему службових осіб. Раніше У ДПЗКУ виникли проблеми через страхування майна Державної продовольчо-зернової корпорації України із завищеним страховим тарифом, через який в офісі ДПЗКУ 19 лютого пройшли обшуки.