друкувати


Свинство на ринку: зафіксовано перші маніпуляції на ринку живця під прикриттям повернення 20% ПДВ

28 липня 2021, 14:57

​Зафіксовано перші маніпуляції на ринку живця свиней під прикриттям повернення 20% ПДВ. Таку заяву зробила  президент Асоціації «Свинарі України» Оксана Юрченко.

За її словами, вже збігли 14 календарних днів, які Зеленський мав на ветування проєкту закону 5425-д «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість при оподаткуванні операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції», який передбачає повернення ставки ПДВ 20% при операціях з постачання живих свиней.

У передчутті змін правил гри, «шорохи» на ринку живця почалися ще минулого тижня. Так, посилаючись на потребу в більших обігових коштах для закупівлі живця, коли ставка 20% відновиться, окремі переробні підприємства вже намагалися «опустити» ціну на 2-3 грн на кг. Цей факт доводить, що остороги свинарів щодо маніпуляцій і негативного впливу повернення 20-відсоткової ставки, на жаль, збуваються. І що відстоювати свою позицію просто не буде. Хоча, за логікою, ціна з ПДВ, навпаки, має зрости на 6%, за рахунок збільшення ставки з 14% до 20%. Тим паче, відстоюючи 5425-д, з боку переробки звучали аргументи про вигоду для свинарів, — зростання ціни на живець на 3-5 грн», — заявила Юрченко.

На думку президента Асоціації «Свинарі України», одне очевидно, 5425-д — не крапка в історії з ПДВ. З вересня місяця, коли ВР відновить роботу, почнуться обговорення змін з метою збалансувати виробництво свинини по всьому ланцюгу. Зокрема, один із варіантів, — розширити перелік кодів УКТЗ, щоб включити до нього не тільки живих свиней, а й продукти переробки та готову продукцію.

Важливо, що Податкова служба України також негативно розцінює повернення 20% ставки ПДВ на живих свиней, ВРХ та незбиране молоко. Аргумент: після запроваджені ставки 14% валовий збір ПДВ скоротився на 3-4 млрд, а сальдо ПДВ при цьому залишилося на тому самому рівні. Тобто і держава надходження у вигляді податків не втратила, і вилучення обігових коштів бізнесу на озвучену суму зменшилося. Це ще раз свідчить, що розпочата реформа зі зниження ставки ПДВ по ланцюгам виробництва продукції має позитивний ефект. І відміняти його — чергове необґрунтоване рішення, яке призведе до потреби чергових змін», — додала Юрченко.   

Нагадаємо, Аграрний комітет ініціював збільшення відшкодування за купівлю племінних тварин до 80%