друкувати


Пораховано скільки викидів формує український агросектор

27 липня 2021, 08:06

Попри те, що агросектор справді впливає на навколишнє середовище, його частка у загальному показнику викидів парникових газів досить невелика. Так у 2018 році сумарні викиди України СО2-еквіваленту становили 344,07 млн т, з яких на агросектор припадало всього 42,5 млн т. У порівнянні з країнами ЄС цей показник також відчутно менший через менше використання азотних добрив, повідомляє Кurkul.com.

У 2021 р. в Україні вносили в середньому 42 кг/га азотних добрив, тоді як у ЄС — 96 кг/га.

Згідно з ретроспективним аналізом викидів сільськогосподарської галузі, основними забруднювачами є рослинництво, а саме обробіток ґрунту та використання азотних добрив — для викидів N2O, і тваринництво — для викидів СН4 від кишкового бродіння великої рогатої худоби.

За результатами моделювання експертів UBTA та ЦЕВ було виявлено, що впровадження ініціатив Національної Економічної Стратегії 2030 та низки супутніх норм в агросекторі додатково збільшуватиме чинники, що впливають на викиди парникових газів: CO2-екв: +1,5% / рік; CO2: +0,2% / рік; CH4: +1,0% / рік; N2O: +1,7% / рік. Такі темпи росту збільшать викиди еквіваленту CO2 у 2030 році до 52 млн т.

Для зменшення цієї цифри необхідно впроваджувати технології мінімального обробітку, використовувати інгібітори нітрифікації та форми добрив із повільним або контрольованим вивільненням. Також слід працювати над покращенням у тваринництві кормів, які мають прямий вплив на рівень викидів метану.