друкувати


Казахстан - новий «економічний тигр» Середньої Азії та перспективний партнер для України

26 липня 2021, 14:31

За даними Світового банку, на початку 2000-х економіка України в 1,7 рази була більша за економіки Казахстану. Зараз же розмір номінального ВВП в РК майже на $ 30 млрд більше нашого. Основа економіки Казахстану — видобуток вуглеводнів, а більш 70% експорту припадає на нафту і газ. Казахстанський ВВП так само, як і український, обвалився в 2014-2016 роках через падіння сировинних ринків. В Україні зниження ВВП ще сприяли війна і втрата територій. Про це пише Latifundist.com.

В Казахстані протягом останніх років проводилися реформи, про які у нас тільки говорять і які самовіддано імітують. Це визнаний на рівні МВФ, Світового банку та інших міжнародних організацій факт, який підтверджується макропоказниками країни. За останні 10 років середньорічний темп зростання ВВП республіки склав 4,9%, що вище темпів зростання світової економіки. Реальний сектор теж демонструє позитивні зміни. З 2010 р питома вага вуглеводневої кластера знизився, Уряд Казахстану постійно працює над зменшенням залежності економіки від видобутку нафти і газу. У той же час за останнє десятиліття виріс розмір обробної галузі (машинобудування, легка промисловість, виробництво продуктів харчування та ін.), Сільського господарства і транспорту.

Казахстан можна сміливо назвати «новим економічним тигром» Середньої Азії. Так, економіка цієї країни ще не досягла рівня розвитку інших «азіатських тигрів», таких як Сінгапур або Південна Корея. Але серед країн цього регіону, які були в складі Радянського Союзу, тільки Казахстан зміг за останні 20 років збільшити розмір ВВП в 6,3 рази і стати однією з найуспішніших республік колишнього СРСР.