друкувати


Синоптик пояснила, чи вплинуть сильні зливи на урожай зернових в Україні

24 липня 2021, 07:30

Виляганням зернових культур в окремих регіонах через зливи не вплине загалом на ситуацію із врожайністю в Україні. Про це заявила начальник відділу агрометеорології «Укргідрометцентру» Тетяна Адаменко, інформує Latifundist.com.

Вона зазначила, що в районах з сильними зливами, очевидно, проблеми є. Але було б неправильно говорити про те, що вони позначаться на врожаї зернових в масштабах країни.

За словами експертки, за останній тиждень дощі пройшли практично всією територією України. Але вони були як завжди влітку дуже нерівномірними. Особливо сильні дощі були в Західних областях країни. Там в деяких районах за тиждень випала практично місячна норма опадів.

Відзначається, що наслідки для культур залежать від інтенсивності дощів, і їх тривалості.

Як додала Тетяна Адаменко, з ходом збиральної кампанії в Україні, кількість посівів зменшується і відомостей про стан посівів цих культур не так багато.

А що стосується пізніх культур (кукурудзи, соняшнику), то для них немає катастрофічних наслідків. Якщо проблеми і є, то вони локальні, особливо в Західних областях: в деяких районах Львівської, Тернопільської областей. Також в Київській області», — прокоментувала Тетяна Адаменко.

Нагадаємо, що Херсонщина та Миколаївщина є лідерами по збору врожаю. У всіх областях України проходить збирання ранніх зернових та зернобобових культур, яке проведено на площі 3,4 млн га (22% до прогнозу) при врожайності 41,8 ц/га.