друкувати


70-90% місцевих бюджетів формуються з платежів агропідприємств

23 липня 2021, 17:00

Більшість бюджетів українських громад критично залежні від податкових надходжень від фермерів та аграрних підприємств. Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький, пише Укрінформ. 

Він нагадав про пряму залежність між успішністю фермерів і рівнем розвитку громад, на території яких ті працюють.

«Успішний розвиток фермерства й агропідприємств залежить від успішності громад. Адже від того, як розвинені сільські території, наскільки сучасною й ефективною є місцева інфраструктура, залежить, чи залишатимуться там професійні кадри, необхідні для аграрного сектору. З іншого ж боку, в сільських громадах 70-80% (іноді — навіть 90%) місцевих бюджетів формуються за рахунок платежів від аграрних підприємств», — нагадав Висоцький.

Громади, за його словами, також зацікавлені в тому, щоб вітчизняні аграрії були успішними, покращувати ефективність господарювання, підвищували заробітну плату працівників. Відповідно — зростатимуть податкові надходження до місцевої казни.

Посадовець нагадав, що за місяць до відкриття земельного ринку землі державної власності за межами населених пунктів передали в комунальну власність громад; це значно покращило їхні фінансові та інвестиційні можливості.

Нагадаємо, що аграрії чекають на прийняття законопроекту №3131-д щодо детінізації виробництва сільгосппродукції.