друкувати


Україна може скористатися програмою «Європейського зеленого курсу» для мотивації вітчизняних виробників та переходу до більш екологічного виробництва

21 липня 2021, 15:00

В Україні є низка проблем, пов'язаних з меліорацією, розораністю земель, з тваринництвом та ін. Однак, в той же час, в кожному елементі розвитку АПК у нас є своя унікальна позитивна історія, яку ми раціонально можемо використати в рамках програми розвитку дружнього до оточуючого середовища сільськогосподарського виробництва. Таку думку висловив заступник Міністра економіки України, Торговийпредставник України Тарас Качка, під час чергового публічного обговорення у межах Національного діалогу «Трансформація продовольчих систем: український контекст».

«Програма «Зеленого курсу» має бути адаптована до українських реалій. Розробка заходів у межах напряму «Дружнє до довкілля виробництво» відбувається у формі діалогу, та з розумінням того, що зворотний зв'язок вкрай необхідний для всіх учасників процесу. Державна підтримка для впровадження змін буде зосереджена на мотивації агровиробників, але й також буде мати визначені стандарти стосовно продукції та процесу виробництва», – заявив Тарас Качка.    

За його словами, в Україні ситуація є менш критичною, ніжу у сусідніх європейських країнах.

У Європейському союзі обговорення «Зеленого курсу» відбувається в контексті безпечності та ефективності сільського господарства, а також зменшення впливу виробництва на навколишнє середовище. Україна вже має позитивні напрацювання у цьому напрямку. Ми боїмося зовнішніх вимог, але в реальності, політика «Зеленого курсу» може мати майбутній маркетинговий зиск для держави в цілому», – розповів Тарас Качка.

Публічні обговорення проводяться підегідою Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства економіки України та за підтримки Продовольчої та Сільськогосподарської організації ООН.

Нагадаємо, що кліматична політика України у контексті «Європейського зеленого курсу» має свою специфіку.