друкувати


Український експорт харчової продукції має відповідати сучасним екологічним трендам

21 липня 2021, 11:00

Наша країна, як і інші країни-учасниці «Європейського зеленого шляху», перебуває у пошуках рішення щодо збалансованої системи фінансування всіх необхідних змін, дотичних до екологізації продукції АПК. Таку заяву зробив головаУкраїнської асоціації бізнесу і торгівлі (UBTA) Дмитро Лось під час публічного обговоренняу межах Національного діалогу «Трансформація продовольчих систем: український контекст» за темою «Дружнє до довкілля виробництво».

За його словами, питання екологізації продукції вже переросло з локально європейської дискусії до всесвітнього масштабу, а тому можна зробити висновок: куди б ми, як країна-експортер, не прямували, практично всюди нашу продукцію будуть очікувати нові норми та правила.

«Ці правила будуть стосуватися гуманного відношення до тварин, упаковки, норм виробництва, навіть шляхів доставки продукту.  Тому зараз дуже важливо підготуватися до змін, що неминуче стануться. Своєчасним є питання, яким чином будуть фінансуватися ті зміни, що потребує виробництво впродовж своєї адаптації до імплементації «Зеленого курсу» в країні. Це питання український бізнес досить чітко ставить вже сьогодні», – наголосив Дмитро Лось.

Кліматичні зміни, що останнім часом стали досить помітними в Україні та світі, дійсно мають зв'язок з досить активною експлуатацією природних ресурсів людиною.

Тож програма заходів Національні діалоги, які проводяться під егідою Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства економіки України та за підтримки Продовольчої та Сільськогосподарської організації ООН має за мету – окреслити потенціал країни та виклики щодо розвитку продовольчих систем в Україні в контексті світових трендів.

Нагадаємо, що кільськогосподарське виробництво потребує адаптації до нових умов роботи через зміни клімату.

В Україні озвучено деталі запровадження агросектором європейського «зеленого курсу» (Green Deal).