друкувати


В Україні близько 1 тис. осіб володіють більш, ніж 100 гектарами сільгоспземель

21 липня 2021, 13:00

В Україні, за станом на 1 липня 2021 року, у системі Державного земельного кадастру було зафіксовано понад 1 тис. фізичних осіб і понад 100 юридичних осіб — власників більш ніж 100 га земель сільськогосподарського призначення. Про це розповів перший заступник голови Держгеокадастру Анатолій Мірошниченко під час Національного круглого столу «Обіг земель сільськогосподарського призначення: практична реалізація, рекомендації учасникам ринку», повідомляє Укрінформ.

«Станом на 1 липня в Україні було більше тисячі фізичних осіб, які мають більш ніж 100 га земель сільгосппризначення, і більше 100 юридичних осіб, що мають більш ніж 100 га земель сільгосппризначення. Ми продовжуємо роботу над моніторингом. У планах це буде більш масштабна система з можливістю аналітичної обробки даних. Але сьогоднішній день на більшість питань, які виникають, система моніторингу дає відповіді. Система вдосконалюється», – сказав Мірошниченко.

Він зазначив, що тема моніторингу земельних відносин розроблялася починаючи з 2013 року – задовго до прийняття закону, і Держгеокадастр ввів моніторинг, не чекаючи прийняття всіх підзаконних актів.

Безпосередньо на підставі закону ми ввели моніторинг земель в складі моніторингу земельних відносин. Там будь-яка особа може побачити кількість відчужених земель, площі, ціни, ставки орендної плати та списки тих, хто має у власності більш ніж 100 га сільськогосподарських земель», – уточнив керівник відомства.

За його словами, на початку роботи системи іноді виникали ситуації з некоректною подачею інформації, але їх вдалося швидко усунути.

Ми сьогодні маємо уявлення про те, що відбувається на ринку. Ми бачимо, що коло суб'єктів, що мають більш ніж 100 га, змінився за ці два тижні в порівнянні з 1 липня. І, не дивлячись на обтяжливий механізм перевірки нотаріусами, ми сьогодні маємо на 4 позиції довший список фізичних осіб, які мають більш ніж 100 га. І перелік земельних ділянок більше на 85 ділянок. Що стосується юридичних осіб, то навпаки — відбулося зменшення, стало менше земельних ділянок і зменшилася площа», – повідомив Мірошниченко.

Він підтримав ідею спрощення механізму контролю за придбанням земель сільгосппризначення у власність і висловив упевненість, що замість цього потрібно зосередитися на контролі за результатом.

Держгеокадастр готовий це зробити», – підсумував заступник глави відомства.

Нагадаємо, що AgroPolit.com спільно з Zemelka.ua за підтримки нової земельної агенції Volodar запустили карту сільськогосподарських земель України, де на базі даних Міністерства аграрної політики та продовольства подаємо в онлайн-режимі дані про земельні операції по країні.