друкувати


Експерт розповів, скільки земельних ділянок залишиться в оренді після відкриття ринку землі

19 липня 2021, 11:12

Велика частина земель буде залишатися в оренді навіть після відкриття ринку. Про це заявив генеральний директор «Української аграрної конфедерації» Павло Коваль на телеканалі  UA:Перший. 

Він зазначив, що обсяги орендованій землі залежать від того, яку модель розвитку сільського господарства і аграрної економіки вибере Україна. Це питання напівдержавного характеру —  як держава буде вимальовувати розвиток.

Зараз, за ​​словами експерта, виробникам немає сенсу купувати землю. У власність необхідно вкласти величезні кошти, а вони на орендних відносинах прекрасно себе почувають.

 

Світова практика, а так буде і в Україні, свідчить, що значна частина земель буде залишатися в оренді. Ніхто не буде все купувати у власність. У власність куплять частину —  світова практика показує, що від 11% до 17% буде куплено. Решта буде в оренді », —  уточнює експерт.

На думку Павла Коваля, ціна землі, яка зараз становить $ 1-1,5 тис. за гектар, вона буде рости.

Разом з тим експерт підтримав відкриття ринку землі, проте зазначив, що необхідно доопрацювати проблемні питання.

Безумовно, початок закладено, але варто зосередитися на питаннях, які гальмують розвиток і, безпосередньо, продаж земель. Зокрема, повинна бути вдосконалена система моніторингу земель, попит і пропозиція земельних ділянок. Досить стримуючим фактором є технічні питання реєстрації, відсутність публічної бази попиту і пропозиції», — зазначає Павло Коваль.

За його словами, необхідно з'ясувати, хто саме пропонує землю, а хто її купує. Це потрібно для того, щоб не було «договорняків» і не була в цілому дискредитована земельна реформа.

Нагадаємо, що у Мін'юсті повідомили, як внести зміни до договорів оренди землі.