друкувати


У Мінагрополітики назвали переваги закону про маркування органічної продукції

15 липня 2021, 08:30

14 липня 2021 року під куполом Верховної Ради на позачерговому засіданні, 317 народних депутатів проголосували у першому читанні за проект Закону України
«Про внесення змін до розділу XI «Перехідні положення» Закону України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції». Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

«Парламентарі проголосували за важливий документ на підтримку виробників органічної продукції. Ще 2 роки тому в Україні був проголосований Закон, який стосувався основних вимог до органічного виробництва і функціонування його нової системи сертифікації. Однак через зміни в системі Уряду, в тому числі ліквідації Мінагро, призвели до того, що необхідні підзаконні акти не були вчасно прийняті, тому Закон не зміг запрацювати. І суб’єкти ринку органічної продукції опинилися в ситуації, коли вони не можуть через відсутність всього пакету нормативно-правових документів здійснювати виробництво, імпорт та подальшу реалізацію органічної продукції в Україні», — роз’яснив ситуацію Роман Лещенко.

За словами міністра, виробники через відсутність акредитованих за Законом органів сертифікації та відповідно функціонуючих державних реєстрів не можуть виконати норми Закону, які вимагають наявності чинного сертифіката. Тобто наразі в Україні відсутні органи сертифікації, які можуть сертифікувати виробництво та обіг такої продукції. Через це виробники, вказуючи на своїх товарах маркування «органічна продукція», просто порушують Закон.

Роман Лещенко наголосив, що це може призвести до скорочення пропозиції на ринку органічних харчових продуктів та кормів, а це стане причиною значних економічних втрат для операторів ринку та зменшення надходжень до Державного бюджету України.

Тому проект Закону, за який сьогодні проголосували у першому читанні, розроблений з метою недопущення зупинення торгівлі органічною продукцією на території України, а також усунення перешкод для отримання їм державної підтримки», — зазначив міністр.

Законопроектом пропонується:

Нагадаємо, Кабінет Міністрів на засіданні 14 липня схвалив проект постанови, якою уможливив надання кредитів під держгарантії малим фермерам на придбання землі сільськогосподарського призначення.