друкувати


Рада ухвалила закон про інститут старост із пропозиціями президента

14 липня 2021, 15:40

Верховна Рада підтримала з пропозиціями президента закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку інституту старост» (законопроект №4535). Про це повідомляється на офіційному сайті ВРУ.

«За» проголосували 259 народних депутатів на пленарному засіданні в середу.

Глава держави зазначив, що документ містить зміни до закону про Конституційний Суд України (КС), які не стосуються питань діяльності старост.

Зокрема, статтю 11 закону про КС запропоновано викласти в новій редакції, що не забезпечує додержання принципу політичної нейтральності суддів КС, адже із закону виключаються положення, які фактично розкривають складові такої нейтральності.

Президент наголошує, що виключення цих положень дає підстави для довільного трактування того, чи відповідає той чи той кандидат на посаду судді КС зазначеним вимогам.

Глава держави звертає увагу на те, що політична нейтральність є складовою незалежності суддів, яка є невід'ємним елементом закріпленого Конституцією України принципу верховенства права. Отже, зміни до законодавства, які були передбачені законом, порушують Конституцію і принцип незалежності діяльності КС.

З огляду на це президент запропонував парламенту виключити із закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку інституту старост» пункт про внесення змін до закону «Про Конституційний суд України».

Як повідомлялося, Верховна Рада 15 квітня ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку інституту старост» (законопроект №4535).

Президент України Володимир Зеленський 3 червня ветував цей закон і повернув його до ВР зі своїми пропозиціями.

Нагадаємо, озвучено переваги законопроекту щодо розвитку інституту старост.