друкувати


В Україні зменшиться кількість договорів оренди землі на короткий термін, — думка

13 липня 2021, 18:00

Запуск ринку землі сприятиме зменшенню кількості людей, які підписують договори на короткий термін. Зокрема, на 7 років. Таку думку висловив керівник відділу земельних відносин «Агрейн» Дмитро Іванченко в матеріалі «На старт, увага, запуск! Ринок землі очима холдингів, банку і юриста» на Latifundist.com.

«Раніше більшість договорів укладалися на цей термін. Можливо, ситуація відносно повільно розгойдується. Але кількість 7-літніх договорів зменшується. Я думаю, що це, швидше за все, завдяки ринку землі», — прокоментував він.

На думку першого заступника голови наглядової ради з правових та земельних питань LNZ Group Сергія Якшина, з запуском ринку ніяких різких змін не відбудеться мінімум, ще 1,5 року.

Ми, зокрема, точно 1,5 роки не будемо робити різких рухів. А поки— закриваємо попит, який існував і раніше. Спочатку ми закривали його емфітевзисами на 100 років, потім почали довгостроковою орендою. Тепер це буде просто купівля-продаж. В принципі, земля ОСГ завжди торгувалася. Беремо десь по кластеру, по регіонах. Зараз — приблизно той самий відсоток, що і раніше. Я маю на увазі не людей, які приходять з боку, а селян, у яких є своя земля», — пояснив експерт.

Керуючий партнер юридичної фірми Kosovan Legal Group Анатолій Косован зазначив, що на ринку немає відкладеного попиту на продаж землі. На його думку, кількість потенційних продавців землі переоцінена.