друкувати


ДПС викрила схему ухилення від оподаткування ПДВ виробником соєвої олії

13 липня 2021, 11:30

Аудиторами Головного управління ДПС у Хмельницькій області в ході проведення документальної перевірки одного з виробників соєвої олії, що відпрацьовувався також в межах завдань Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України, виявлено оформлення операції з виробництва цієї та іншої продукції за договорами з переробки давальницької сировини, які мають очевидні ознаки удаваних. Про це повідомляє прес-служба відомства.

З’ясовано, що «давальці» не мали можливості для попереднього придбання або самостійного вирощування сої у зв’язку з відсутністю необхідних для цього умов. Адже у всіх суб’єктів в ланцюгах псевдопостачання були відсутні трудові ресурси, земельні ділянки у власності або в оренді, сільгосптехніка, не здійснювалось придбання насіннєвого матеріалу, добрив, паливно-мастильних матеріалів. Також не декларувалося придбання послуг зберігання сої та її транспортування у інших суб’єктів, не надано до перевірки обов’язкових для складання документів щодо перевезення сировини автомобільним транспортом.

Тому податківцями зроблено аргументований висновок про нереальність операцій з виробництва готової продукції саме на давальницьких умовах та про фактичне її безоплатне постачання поза умов оформленого правочину. Зазначене стало підставою для донарахування платнику податкових зобов’язань з ПДВ у сумі майже 7 млн грн, а також зменшення задекларованих ним показників бюджетного відшкодування й від’ємного значення цього податку загалом на 34,7 млн гривень.

Нагадаємо, ДФС викрила махінації з ПДВ при виробництві соєвої олії у Київській області.