друкувати


Документообіг програми компенсації купівлі вітчизняного елеваторного обладнання буде спрощено — Лещенко

9 липня 2021, 18:00

У рамках робочої поїздки на виробництво об’єднаної компанії KMZ Industries, міністр аграрної політики Роман Лещенко висловив готовність підтримати вітчизняних елеваторників, якщо буде розроблений чіткий механізм співпраці. Про це йдеться в матеріалі «Підсумки робочого візиту міністра агрополітики на виробництво об'єднаної компанії KMZ Industries» на Еlevatorist.com.  

Міністр зазначив, що українські виробники елеваторного обладнання потребують більшої підтримки держави. І для Мінагрополітики цей вектор роботи має стати одним з пріоритетних.

«Я не заздрю ​​нашим виробничникам в Україні. Замороження коштів, валютні та податкові ризики, ризики репресивних органів держапарату, відсутність стабільного і прогнозованого ринку — і машинобудівники попри все це вкладають гроші, купують нові верстати, консолідуються, формують нову продукцію, яка не поступається європейським аналогам і вже виходить на рівень американської продукції. Для мене люди, які працюють в такому складному виробництві, — герої», —  поділився Роман Лещенко.

За словами міністра, в Мінагрополітики готові скласти спільну «дорожню карту» щодо можливих кроків підтримки вітчизняних виробників елеваторного обладнання. Також, програма державної компенсації 25% вартості при купівлі обладнання вітчизняного виробництва буде до 2022 р. лібералізована, а сама процедура її оформлення буде спрощена.

На думку співвласника KMZ Industries Данііла Шуфані, вищезгадана програма, працює прекрасно. Проте і тут трапляються невеликі нюанси. 

Щорічно близько сотні наших клієнтів користуються цією програмою, і всі отримують компенсацію. Але є дві проблеми — це великий документообіг і маленький бюджет цдержпідтримки», — розповів співласник підприємства.

Роман Лещенко в свою чергу зазначив, що міністерство працює над тим, щоб на галузь щороку виділяли 1% ВВП, адже саме сільгоспвиробництво формує 20% ВВП і половину валютної виручки країни, і частка ця продовжує зростати.

Також розширити фінансування програми допоможе детінізація ринку землі, яка дасть можливість повернути в обіг близько 8 млн га землі.

Нагадаємо, що аграрії втрачають 15-30% урожаю щороку через елеватори низької якості.