друкувати


Україна запровадила 80% норм ЄС щодо безпеки харчових продуктів

8 липня 2021, 16:00

Виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс позитивно оцінив зусилля України на шляху до підписання Угоди АСАА з Євросоюзом (так званого промислового безвізу) та звернув увагу на обсяг впровадження стандартів ЄС для харчових продуктів в Україні. Про це він заявив на Міжнародній конференції з питань реформ в Україні, яка проходить у Вільнюсі (Литва), повідомляє Укрінформ.

«Ми досягаємо гарного прогресу щодо оцінювання готовності України до обговорення Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислової продукції... В Україні це відомо як «Промисловий безвіз», ми це звемо ACAA», – сказав представник ЄК.

Він зауважив, що ця угода значно полегшить доступ українських продуктів до ринку ЄС.

За його словами, ще є над чим працювати перед початком перемовин, але Україна
«вже доклала багатьох зусиль для відповідності європейським стандартам і положенням».

Віцепрезидент Єврокомісії також зазначив, що Україна перебуває на шляху до приєднання до Конвенції про процедуру спільного транзиту.

«Щойно це буде зроблено, ця полегшена процедура і менший час очікування на митниці допоможе безпосередньо компаніям та клієнтам як у ЄС, так і в Україні», – акцентував Домбровскіс.

Посадовець також звернув увагу, що Україна впровадила близько 80% законодавства ЄС про безпечність харчових продуктів і 45% законодавства щодо тварин, у сфері охорони здоров’я та добробуту.

Це дуже добрі новини, і це відкриває шлях до прогресу в аграрній сфері», – наголосив віцепрезидент ЄК.

Нагадаємо, що українське законодавство у сфері ГМО синхронізують зі стандартами ЄС.