друкувати


Харчовики звернулися до президента встановити тимчасову нульову квоту на ввезення цукру в Україну

8 липня 2021, 15:00

Українські виробники харчової продукції звернулися до президента України Володимиру Зеленському з відкритим листом про необхідність відреагувати на загрозливу ситуацію на ринку цукру. Про це йдеться в листі Асоціації «Укркондпром» Президенту України, яке є в розпорядженні Latifundist.com.

Відзначається, що на сьогодні ціни на цукор в Україні майже вдвічі вище, ніж на Лондонській біржі. Станом на 29 червня 2021 року вартість цукру білого (без ПДВ) LIFFE FOB (Біржа Лондон) була $ 432,3 за т, а пропозиція в Україні (без ПДВ) – $ 781,2 за т.

«У такій реальності українські переробники живуть вже 10 місяців. Протягом цього часу ціна на цукор в Україні постійно перевищувала світові ціни на 30-40%. І справа тут не в світових трендах підвищення цін на агросировини. Інакше ціна на цукор в Україні хоч і виросла б, але містилася б на рівні світових цін», – пояснили в асоціації.

На думку експертів, пояснити цінові диспропорції можна трьома причинами – це або картельну змову, або дефіцит цукру, або комбінація двох перших причин. В асоціації не виключають, що саме третій варіант спостерігається в Україні.

Перша причина.

5 квітня 2021 Антимонопольний комітет України розпочав справу проти кількох цукрових компаній за ознаками антиконкурентних узгоджених дій на ринку первинної реалізації білого цукру. АМКУ бачить, що ці компанії схожими діями обмежили конкуренцію на ринку і отримали можливість підвищувати ціни понад конкурентного рівня.

Друга причина.

У «Укркондпромі» відзначають, що вона, ймовірно, зараз найбільш впливова на території України, – це дефіцит цукру.

За підрахунками аналітиків, баланс цукру в поточному маркетинговому році є наступним. Перехідні залишки склали 190-200 тис. Т. Вироблено цукру з урожаю 2020 року – близько 1 млн т. Тобто, залишки і урожай з попереднього МР складають орієнтовно 1,2 млн т. Мінус експорт – 71,4 тис. Т. сукупне споживання цукру в Україні, якщо враховувати попередні роки, становить близько 1,46 млн т.

Якщо враховувати імпорт 40 тис. Т по безмитної квоти з ЄС, то дефіцит цукру в Україні в 2020/21 МР становить майже 300 тис. Т. Україна почала імпорт цукру-сирцю, але це, на нашу думку, не дозволить вирішити проблему ні дефіциту, ні надвисоких цін», – прокоментували в асоціації.

В асоціації зазначили, що в Україні переробити цукор-сирець можуть тільки два цукрових заводи і з огляду на інтерес трейдерів, в схемі з'являться два додаткових посередника. Крім того, темпи завезення цукру-сирцю не гарантують покриття дефіциту, а квота на цукор-сирець за митною ставкою 2% становить 260 тис. т.

Навіть якщо вдасться повністю вичерпати квоту на цукор сирець, що малоймовірно, як мінімум, 40 тис. Т цукру не вистачить. Крім того, забезпечення продовольчої безпеки вимагає, щоб перехідні залишки становили хоча б 10% річного споживання. Тобто орієнтовно 150 тис. Т. І цієї кількості, як вже зрозуміло, в України немає», – підкреслили в «Укркондпромі».

На думку членів асоціації, як наслідок, цінові шоки на цукор стали занадто хворобливими для кондитерів, оскільки цукор становить 50% маси всіх солодощів. В результаті ціни на вітчизняну кондитерку тільки за перший квартал 2021 р виросли на 15-20%. Крім того, навіть таке зростання цін не дозволив компенсувати втрати і значна частина області працює з негативною рентабельністю.

Молочно-консервна галузь, яка продає на експорт 39% своєї продукції, сьогодні вже програє на традиційних ринках збуту. Зростання ціни на цукор привів до додаткових витрат на сировину для виробництва молочно-консервної продукції на 233 млн. грн за 7 останніх місяців, а собівартість молочно-консервної продукції зросла на 27% », – говориться в повідомленні.

Крім того, хлібопекарська галузь в першому кварталі 2021 року вже втратила 4,2% обсягів реалізації хлібобулочної продукції і 7,8% обсягів реалізації хлібних кондитерських виробів. У натуральному вигляді це становить 8,4 тис. Т продукції. Збільшення витрат на цукор в перерахунку на рік по галузі становить майже 200 млн. грн.

Відзначається, що значні втрати також несуть виробники безалкогольних напоїв. Попередні розрахунки показують, що вплив від збільшення вартості цукру в цій області складе приблизно 108 млн грн до середини осені поточного року. З огляду на еластичність попиту на безалкогольні напої, це призведе до скорочення виробництва орієнтовно на 8-10%.

В умовах надвисоких цін на цукор, як акцентували експерти, українські харчовики змушені скорочувати виробництво, звільняти людей, піднімати ціни. Втрати робочих місць оцінюються в діапазоні 9-10 тис.

У «Укркондпромі» вважають, що єдино правильним кроком з боку влади є негайне прийняття закону про тимчасове зниження ставки мита на цукор (УКТ ЗЕД 170199) з 50% до 0% в межах квоти 60 тис. Т до вересня-жовтня 2021 року ( до нового врожаю цукрових буряків).

Крім того, відповідний законопроект №5673, поданий від представника депутатської фракції «Слуга народу», вже зареєстрований в парламенті. Його термінове прийняття дозволить знизити ціни на цукор на 10-15% і призведе до оздоровлення ситуації для галузей харчової промисловості.

Відзначається, що імпорт в певних межах, з одного боку, призведе до покриття дефіциту, а, з іншого боку, змусить вітчизняних виробників цукру опустити власні ціни до рівня світових.

Тільки Ваша державницька позиція, Ваша ініціатива можуть сприяти прийняттю важливого для вітчизняних харчовиків закону №5673, оскільки ситуація, що склалася на вітчизняному ринку цукру, становить загрозу продовольчої безпеки України», – підсумували в асоціації.

Нагадаємо, що виробники цукру закликають Раду не допустити прийняття законопроєкту №5673.