друкувати


Експерт розповів, як продати землю якнайдорожче

7 липня 2021, 09:29

Власники земельних ділянок матимуть можливість продати її за ринковими цінами. Про це ефірі «UA: Українське радіо «Житомирська хвиля» розповів директор Житомирського місцевого центру надання безоплатної вторинної правової допомоги Олександр Коваль.

За його словами, ціна за гектар землі у Житомирській області згідно нормативно-грошової оцінки, коливатметься від 23 ти 30 тисяч гривень.

«Це є офіційна інформація, оприлюднена на сайті Держгеокадастру України. Нормативно-грошова оцінка – це мінімальна сума згідно закону. Взагалі, продаж земель чи будь-якої іншої нерухомості – це угода між двома сторонами – покупцем і продавцем. Сума цієї угоди є істотною умовою, і вона обовязково має бути зазначена в договорі. Але цю суму сторони між собою вирішують. Наприклад, покупець пропонує найменшу суму і чимось це обгрунтовує – приміром, землі не чорноземи, а глинисто-підзолисті або ще якісь. Він може замовити оцінку якості цих грунтів, а потім апелювати до того, що грунти неякісні, тому ціна менша. А продавець, зі свого боку, може апелювати до того, що вкладав туди додаткові гроші, щоб покращити землю, або якось по-особливому обробляв її, тому хоче отримати більшу сумуЦ, – говорить Олександр Коваль.

Разом з тим, за його словами, землю можна буде продати дорожче. Для цього потрібно буде звернутися за іншим видом оцінки.

Існує ще експертна грошова оцінка. Вона виконується відповідними фахівцями, експертами, які оцінюють нерухоме майно. Ця оцінка в рази більша, тому й ціни там уже йдуть інші. Може враховуватися середня вартість землі й інших обєктів, які вже продані, і так далі. За результатом роботи експерта формується звіт, де визначено, що впливає на визначення ціни на землю», – каже Олександр Коваль.

Експертна грошова оцінка є платною, але можна її отримати і безкоштовно.

На сайті Фонду держмайна є єдина база звітів про експертну оцінку нерухомого майна. З 1 липня – і про це повідомляли в новинах – запустили модуль до цієї автоматизованої бази звітів, де кожна людина за наявності електронно-цифрового підпису може заповнити форму і отримати в електронному вигляді безкоштовний звіт середньої оцінки вартості землі. Не нормативної, а вже експертної, хоча і безкоштовної. Держава надає такий сервіс. І якщо людина незгодна з цією ціною, то вона може самостійно піти до есперта і отримати звіт про експертну оцінку землі і використовувати його як один з аргументів для встановлення ціни на землю, – розповів Олександр Коваль.

Нагадаємо, що українців зобов'яжуть платити податки при купівлі та продажу землі.