друкувати


Міністр інфраструктури почув аграріїв і готовий підняти залізничні тарифи на додаткові 20 млрд грн на рік

6 липня 2021, 20:44

У Міністерстві інфраструктури України вважають, що зближення класів допоможе «Укрзалізниці» залучити вже в цьому році додаткові 2 млрд грн. У той же час громадськість наполягає на тому, що таких заходів недостатньо — і просять підняти тарифи ще вище. Відомство оприлюднило для обговорення проект наказу про зміну коефіцієнтів, що використовуються для формування тарифів на перевезення вантажів, пише Iatifundist.com.

«Документ розроблений з метою зміни тарифів для перевезення вантажів і порожніх вагонів, а також удосконалення тарифної політики на залізничному транспорті», — сказано в проекті наказу.

Міністерство пропонує поступово збільшити тарифи на перевезення групи вантажів першого тарифного класу на 8% з 1 вересня 2021 року, а з 1 січня 2022 року збільшити їх ще на 20,4%. Також пропонується збільшити тарифи на перевезення вантажів другого тарифного класу на 8% з 1 вересня 2021 року і ще на 6,5% з 1 січня 2022 року.

Олександр Кубраков міністр інфраструктури сказав:

«Це рекордне збільшення тарифів. Вперше мова йде не про індексацію тарифів, а про зближення класів. Це дозволить вже в цьому році «Укрзалізниці» залучити додаткові 2 млрд грн, а в наступному — рекордні 10 млрд грн » При цьому, за його словами, представники галузевої громадськості наполягають на ще більшої уніфікації тарифів.

І додав:

Сьогодні ми отримали перші листи від громадськості, які наполягають на ще більшої уніфікації та беззбитковості перевезень вантажів, що дозволить залучати щорічно до 18-20 млрд грн».

Він підкреслив, що остаточне рішення про ставки тарифів буде прийнято за результатами громадського обговорення.

Особливо активно виступили аграрні асоціації проти такої ініціативи Мінінфраструктури. І вимагають залишити незмінними тарифи для аграріїв на зерно.

Збільшення рівня тарифів на перевезення зернових вантажів на 8% з вересня поточного року і ще на 6,5% на початку 2022 року не має економічного обґрунтування, так як перевезення таких вантажів зараз відрізняється позитивною рентабельністю. Пропоноване збільшення тарифів тільки призведе до відтоку зернових вантажів з ж / д транспорту на автомобільний і річковий», — сказав Владислав Белах президент Центру аграрної логістики та інфраструктури. 

Особливість даних вантажів в тому, що їх легко переорієнтувати на інші види транспорту  міністр інфраструктури Олександр Кубраков підтримує позицію аграрних асоціацій.

На залізничні перевезення руди тарифи нижче, ніж на перевезення зерна. Тому в заяві даних асоціацій є резон.

Вважаю, що потрібно нам ще раз переглянути тарифи спільно з Мінагрополітики та іншими міністерствами і тільки потім приймати зважене і вигідне для всіх ринків рішення», — заявив Олександр Кубрак.

Нагадаємо, що «Укрзалізниця» готова до перевезення рекордного врожаю зерна.