друкувати


Експерт розповів, як вирішити проблему фінансової незалежності ОТГ

6 липня 2021, 15:00

Проведення реформи децентралізації, яка стартувала у 2014 році, запустило в дію комплекс змін, основною метою яких була передача значних повноважень і бюджетів від державних органів органам місцевого самоврядування — новоствореним ОТГ. Громади отримали фінансову незалежність і можливість самостійно розпоряджатись наявними коштами. Про те, як збільшити надходження до бюджету ОТГ, якщо ресурсів обмаль, розповів засновник і керівник компанії Feodal.Online Андрій Дем’янович.

Окрім нових повноважень, ОТГ отримали у підпорядкування значні масиви земель, грамотне користування якими може значно збільшити грошові надходження до бюджету.

Основні статті надходжень із земельного банку — це орендна плата комунальних земель, ПДФО, передача в управління земель мертвих громадян, єдиний, земельний податки. Також громади мають можливість доінвентаризувати несформовані земельні ділянки, аби надалі продати право оренди на аукціоні.

Це досить суттєві кошти, особливо після підписання законопроєкту №2194 «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин», котрий надав громадам право розпоряджатися своїми землями за межами населених пунктів.

Проте, без проведення земельного аудиту, це зробити неможливо.

Слово «аудит» несе негативний відголос для керівників громад, адже для його проведення необхідно залучити чимало працівників, а також часу.

На жаль, держава не створила єдиного реєстру, де можна тримати всі дані про земельний банк швидко та зручно. І у результаті земельний аудит може тривати 2-3 і більше місяців, не приносячи жодних фінансових результатів. 

Для розв'язання цієї проблеми, компанія Feodal.Online створила систему Feodal.hromada, яка об’єднує в собі всю інформацію із державних реєстрів (Публічної кадастрової карти й Державного реєстру речових прав на нерухоме майно). Проведення аудиту в диджиталізованій системі відбувається просто: потрібно лише вказати які сільські ради громада хоче оцифрувати і за декілька днів команда повернеться з проведеним електронним аудитом і доступом до хмарної онлайн-системи.

Засновник і керівник компанії Feodal.Online, Андрій Дем’янович, працювавши землевпорядником в агрохолдингу, сам стикнувся з «хаосом» в обліку земельного банку, котрий і призводить до недоотриманнякоштів.

Саме так з’явилась ідея створення єдиної автоматизованої системи, у якій буде зібрана вся інформація щодо земельного банку у структурованому і зручному вигляді. Використовуючи такі диджиталізовані інструменти, територіальні громади можуть отримати результати аудиту протягом одного-двох тижнів і почати працювати над усуненням прогалин та невідкладно отримувати кошти.

Дуже важко ефективно оперувати інформацією, коли дані про земельні ділянки зберігаються в Excel, мапа зембанку висить у вас на стіні, кадастрова карта відкрита в браузері, а структура і візуалізація — лише в голові. Така рутинна організація роботи дуже швидко дає збій. Наразі існує можливість виконувати автоматичну для диджиталізованих систем роботу, замість того, аби витрачати час на ухвалення рішень за купою папірців», — зазначив засновник сервісу Feodal.Online.

Компанія Feodal проводить безкоштовний аудит однієї КОАТУУ (межі колишньої сільської ради) і проводить безкоштовне навчання для громад, стосовно того як почати наповнювати бюджет за рахунок земельного банку. 

При правильному розпорядженні наявними активами територіальна громада може зробити освітлення на всіх вулицях, відремонтувати школи та садочки, а також збільшити заробітні плати своїм працівникам.

Приєднуйтесь до диджиталізації разом з командою Feodal.Online!

Для отримання безкоштовного аудиту однієї КОАТУУ звертайтесь за номером  067 10 20 10 5 Іванна

Нагадаємо, що актуальні відомості про зембанк допоможуть фермерам підготуватись до відкриття ринку землі.