друкувати


Мінагро та учасники зернового ринку підписали меморандум про максимальні обсяги експорту українського зерна

5 липня 2021, 18:00

Для узгодження максимальних обсягів експорту зерна з України підписали меморандум з учасниками зернового ринку. Про це міністр АПК Роман Лещенко написав у facebook. 

«Прогнозований режим експорту та стабільність ринку в країні – основна ціль, з якою наше Міністерство, профільні асоціації, об’єднання та організації учасників зернового ринку підписали цей документ», – зазначив Лещенко.

Він додав, що практика таких домовленостей існує з 2011 року. Цей механізм дозволяє експортувати оптимальні обсяги зернових та зерново-бобових без збитків для внутрішнього ринку, а також підтримувати продовольчу безпеку України.

 

Для нас цінно, що підписанти протягом цих років сумлінно дотримуються обумовлених обсягів. Як наслідок, ми бачимо стабільну прогнозовану ситуацію на ринку без різкого підняття цін і дефіциту товару. Крім того, звичайний діалог, взаєморозуміння та спільна мета влади та бізнес спільноти дозволяє країні уникнути експортних обмежень», – наголосив міністр.

Він додав, що наша країна є одним із гарантів світової продовольчої безпеки.

Однак внутрішня продовольча безпека для українських фермерів і нашого міністерства, без сумніву, передусім. Це підтверджено підписами 9 сторін меморандуму, тож ми маємо намір лише вдосконалювати нашу взаємодію й шукати шляхи розширення співпраці», – наголосив Лещенко.

Нагадаємо, що Україна завершила 2020/2021 МР з загальним експортом 48,8 млн т зернових та олійних.