друкувати


Україна шукає можливості заміни білоруського палива і добрив – Кулеба

5 липня 2021, 17:00

Україна опрацьовує можливість диверсифікації поставок палива і добрив з урахуванням заміни білоруської продукції. Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, розмовляючи з журналістами в рамках форуму «Україна 30», повідомляє charter97.org.

«Питання про те, чи готові ми обійтися без всього білоруського, потрібно поставити насамперед самі громадянам України, які і купують білоруське», – сказав Кулеба.

Він підкреслив, що зараз Україна знайшла баланс між економікою і цінностями у відносинах з Білоруссю.

«Ми стоїмо на боці цінностей, підтримуючи білоруський народ в його прагненні жити в демократичній країні, де тебе не б'є поліція, чи не катують у в'язниці. Але при цьому ми дозволяємо українським компаніям заробляти гроші на білоруському ринку, щоб вони повертали їх сюди у вигляді податків, створених робочих місць. Безумовно, будь-якої баланс не є вічним. Залежно від розвитку ситуації в Білорусі ми можемо зміщувати акценти. Станом на сьогодні ми знайшли цей баланс», – сказав він.

За словами Кулеби поставки палива і добрив з Білорусі можуть бути важелем тиску на Україну, тому уряд розглядає різні варіанти.

Кулеба зазначив, що за деякими паливним позиціях у Білорусі вкрай сильні позиції на українському ринку. У поточній ситуації країна не може покладатися на Олександра Лукашенка.

Нагадаємо, що в МЗС назвали нові ринки для агроекспортерів, які замінять втрату ринку Білорусі.