друкувати


В Україні стартували онлайн-торги землею: сьогодні закон набрав чинності

5 липня 2021, 13:06

Сьогодні, 5 липня, закон про онлайн-торги землею Закон України № 2195 повністю набрав чинності. Документ опублікували у виданні «Голос України» 25 червня.

Частина норм закону набрала чинності з дня опублікування. Йдеться про доручення Кабінету міністрів протягом трьох місяців з дня опублікування закону:

Суть закону

Відтепер торги державною землею будуть тільки онлайн. Подача документів, реєстрація, участь можуть здійснюватися з будь-якої точки.

У документі прописано, що інформація про аукціон і лоти буде розміщуватися відразу в інтернеті. Однак до завершення аукціону інформація про учасників є конфіденційною. Організатори не зможуть зловживати правами учасників.

Відповідно до закону, торгуватися зможуть не менше двох осіб. Фермери теж зможуть торгуватися: великі ділянки будуть ділити на менші.

Гарантійний внесок становить від 30% від стартової ціни. Торги проходитимуть у три раунди: один раунд – одне підвищення ставки. Мінімальний крок – не менше 1% від стартової ціни лота.

Нагадаємо, що 24 червня, президент України Володимир Зеленський підписав Закон України № 2195 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) через електронні аукціони».