друкувати


Експерт повідомив, на скільки можуть здорожчати земельні ділянки

5 липня 2021, 07:30

Сьогодні середня ціна по Україні за один гектар землі становить $2,5 тис., максимальне зростання можливе до $10 тисяч. Про це у ефірі телеканалу «Дом»  повідомив доцент Київської школи економіки, координатор дослідницького проєкту UaFoodTrade Олег Нів'євський.

Він зазначив, що до старту ринку земельні ділянки понад 2 гектарів офіційно можна було лише здавати в оренду. Ціна оренди почала зростати з 2015 року, коли тільки почалося обговорення теми введення ринку або спрощення мораторію.

«Після 2019 року — теж, коли ці дискусії взагалі стали інтенсивними та коли почалися вже реальні дії щодо розробки великого земельного пакета реформ. Ринок повірив в такі наміри держави. І ціна на землю, на оренду земельних паїв збільшилася фактично з 2015 року в 4 рази в гривневому еквіваленті, та в 3 рази в доларовому еквіваленті», — зазначив Нів'євський.

На першому етапі ринку, до 2024 року, землю можуть купувати тільки фізичні особи.

Тому очікувати великого стрибка цін не варто. За нашими оцінками, зараз можливе зростання максимум 10%», — сказав експерт.

За оцінками Нів'євського, зараз середня ціна по Україні становить близько 2,5 тис. дол. за гектар.

Вона буде зростати, звичайно. Я думаю, рази у 2 десь протягом 5 років вона повинна зрости... Земля, як ресурс, знаходиться в фіксованому обсязі, а попит на продовольство не тільки в Україні, а й глобально росте. І тому попит на нашу землю теж буде збільшуватися. Відповідно, і ціна на землю теж буде збільшуватися. У всьому світі ціна на землю знаходиться у висхідному тренді. І немає якихось причин думати, що ціна на землю повинна падати», — пояснив експерт.

Для орієнтування в прогнозних показниках вартості Нів'євський пропонує орієнтуватися на ціни на землю в сусідніх західних державах.

Це Польща та інші країни, де ціна десь знаходиться на рівні 10 тис. дол. за гектар... Щоб [в Україні] ціна була в 10 тис. дол., це потрібно, щоб продуктивність сільського господарства збільшилася хоча б рази в 3 рази. Це загалом можливо», — резюмував він.

Нагадаємо, що оприлюднено портрет земельного власника та очікувані ціни на землю.