друкувати


Аграрний комітет рекомендує Верховній Раді прийняти альтернативний податковий закон замість скандального 5600

30 червня 2021, 15:07

Аграрний комітет обговорив урядову ініціативу, яка стосується внесення змін до Податкового кодексу щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень – законопроект 5600 і запропонував Раді проголосувати за альтернативний. Як повідомив AgroPolit.com секретар комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський, аграрні депутати не підтримують дискримінаційні норми для АПК, закладені в 5600 і, натомість, пропонують альтернативний проект 5600-4 (із пропозиціями, викладеними в проектах 5600-2 і 5600-6) без дискримінаційних положень, передбачених основним.

За словами Чайківського, серед мінусів законопроекту 5600 аграрії виділяють наступні:

Як заявив Іван Чайківський, птахівництво – це частина агросектору України, тому ініціатива законотворців виключити з рядів платників єдиного податку 4 групи птахівників, – нікому не зрозуміла.

Птахівництво – галузь, яка ще тільки розвивається та по суті своєї діяльності є частиною агросектору. Зміна оподаткування для цієї діяльності – це чергова підніжка з боку держави. Переконаний, не можна всіх рівняти по якомусь одному представнику. Тому принциповою позицією є – залишити птахівників в існуючій системі оподаткування», – заявив Чайківський.

На думку Чайківського, питання з оподаткуванням можна вирішити досить просто: запровадити єдиний податок на 1 гектар сільськогосподарської землі.

Законопроектом 5600 уряд вкотре пробує збільшити/перерозподілити/навантажити когось на додаткові податки.

Стосується це і сільгосптоваровиробників. Хоча самі аграрії вже роками відстоюють просту позицію: запровадьте податок на 1 га з фіксованою сумою сплати і це полегшить життя та обрахунок як громадам, так і самим фермерам», – впевнений Іван Чайківський.

У свою чергу, альтернативний законопроект №5600-4 пропонує наступне:

Нагадаємо, аграрний комітет не підтримав урядовий проєкт закону 5600 про збільшення мінімального податкового навантаження для АПК.

Детальніше читайте у матеріалі: Законопроєкт 5600 – удар по агросфері: уряд хоче підвищити податки для АПК, виключити птахівників з 4 групи платників та змінити норми продажу землі