друкувати


Ринок землі: у Мінагрополітики повідомили, як підготувати ділянку для продажу

30 червня 2021, 09:00

З 1 липня власники землі отримають більше можливостей розпоряджатися нею. Для того, щоби реалізувати гарантовані новим законодавством права, власникам землі потрібно здійснити декілька кроків. Про це на сторінці у Facebook написав міністр аграрної політики Роман Лещенко.

Зокрема, він називає наступні кроки для продажу земельної ділянки: 

Наявність номеру можна перевірити на Публічній кадастровій карті України. Якщо кадастрового номера немає, зверніться до розробника документації із землеустрою для виготовлення технічної документації щодо встановлення чи відновлення меж ділянки в натурі та зареєструйте ділянку в Державному земельному кадастрі. Під час реєстрації ділянки ій буде присвоєно кадастровий номер», — повідомив Роман Лещенко.

Для реєстрації права зверніться до виконавчих органів сільських, селищних та міських рад, нотаріуса чи ЦНАП.

витяг із Державного земельного кадастру;

копію й оригінал паспорта та ідентифікаційного номера;

підтвердження сплати адміністративного збору;

документ про права на ділянку (державний акт на право власності на землю, договори купівлі продажу, дарування, міни, рішення суду, свідоцтво про право на спадщину);

Реєстрація права власності в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та вказаний пакет документів зможе гарантувати вам право користування, володіння розпорядження земельною ділянкою й допоможе уникнути багатьох ризиків», — додав Роман Лещенко.

Нагадаємо, українців зобов'яжуть платити податки при купівлі та продажу землі.

Земельна реформа в Україні

Найважливіші і найцікавіші матеріали по темі земельна реформа читайте у «Земельному дайджесті 2020» від AgroPolit.com: передача державних земель ОТГ, невитребувані паї, оформлення договорів оренди, переважне право на сільськогосподарські землі, кредити під землю, вартість землі, стан грунтів, позов депутатів-опозиціонерів до Конституційного суду і його наслідки, управління землею громадами, інвентаризація, землі НААН та багато іншого.