друкувати


У порівнянні з минулим роком виробництво яєць в Україні скоротилося на 21 %

27 червня 2021, 07:14

За останні два роки птахівництво (а саме: два роки поспіль – виробництво яєць та за минулий рік – м'ясне птахівництво) зазнає збитків. Це стосується навіть великих публічних компаній, чиї акції котуються на міжнародних біржових майданчиках. У порівнянні з минулим роком у нас скоротилося виробництво яєць на 21 %. Таку заяву в матеріалі AgroPolit.com зробив голова ради директорів асоціації «Союз птахівників України» Олександр Бакуменко.

За його словами, такого не спостерігалося за останні 20 років. Також він повідомив, що виробництво м'яса птахів скоротилося на 8 %. З ринку пішов такий великий виробник, як ТОВ «Комплекс «Агромарс», вдвічі зменшила виробництво яєць ще одна велика компанія ТОВ «Авангард» і низка дрібніших. Тобто ми бачимо системну кризу виробництва, адже за останній час закрилося 20 аграрних підприємств, орієнтованих на птахівництво; 15 тис. працівників залишилися без робочих місць (із загальної кількості 130 тис. працівників у птахівничій галузі).

Олександр Бакуменко та переважна більшість аграріїв обурені ініціативою уряду, яка відображена у податковому законопроєкті 5600, про виключення птахівників з 4 групи платників податків.

Птахівники, молочники, тваринники вже тричі писали прем'єр-міністру, пояснювали ситуацію, демонстрували шляхи виходу з кризи – потрібно дати можливість кредитування з компенсацією відсотків; потрібно ухвалити закон про скорочення ставки ПДВ на продукти харчування, як це зроблено в інших країнах. Увідповідь – нуль реакції. Така реакція, точніше – її відсутність – це також вперше трапилося за останні 20 років», – заявив Бакуменко.

Детальніше про це читайте у матеріалі: Законопроєкт 5600 – удар по агросфері: уряд хоче підвищити податки для АПК, виключити птахівників з 4 групи платників та змінити норми продажу землі