друкувати


Україна може відмовитися від співпраці з МВФ у наступні 3 роки – Бахматюк

11 червня 2021, 18:01

У найближчі роки Україні не знадобиться фінансування з боку Міжнародного валютного фонду (МВФ). Таку думку український бізнесмен, власник агрохолдингу «Укрлендфармінг» Олег Бахматюк висловив в інтерв'ю засновнику видання «ГОРДОН» Дмитрові Гордону. 

«Насправді Україні МВФ наступні три роки не потрібен. Вона матиме [позитивний] платіжний баланс. Зрозуміло, не такий, як у Китаю. Але щонайменше $10–15 [млрд] у неї буде зайвих. Тобто у неї не буде проблем із валютою. Тому зараз і риторика трохи змінюється», – сказав бізнесмен.

Він вважає, що президент України Володимир Зеленський «це знає».

Плюс кон'юнктура на зерно, плюс кон'юнктура на соняшникову олію. Якщо брати ці три складники, трохи IT і інший експорт – ми йдемо у плюсі. Тобто, у принципі, гірше жити не будемо. Відповідно, якщо ми гірше жити не будемо, це щонайменше дає можливість суспільству заспокоїтися і спокійно [жити]... Чи житимемо ми краще – питання», – зазначив Бахматюк.

За його словами, «єдиний експорт, який не падав під час війни, – це експорт харчових продуктів».

Але постійно експлуатувати це тільки з бажання розповідати, що ми такі унікальні, не можна. Треба просувати себе. Плюс треба споживати те, що є сьогодні. Світова кон'юнктура для України. За три роки кон'юнктура може змінитися. І що буде за три роки? Усе міряють лише вузькими циклами. Коли сексі – треба максимально заїжджати у процес. Треба їхати в ту країну, у яку ти постачаєш на мільярд доларів якусь продукцію, і брати $10 млрд. Треба сказати: «Друзі, може, вам треба більше? Але ви маєте вкластися в інфраструктуру, у ті проєкти, які забезпечують потік сировини і руху до вас», – пояснив Бахматюк.

Нагадаємо, що раніше Олег Бахматюк заявив, що тренди у світовій економіці дозволять Україні обходитися без зовнішніх запозичень, але цей час треба використовувати для інвестицій в інфраструктуру і створення доданої вартості.