друкувати


Експерт назвав вигоди для інвесторів від комплексних планів просторового розвитку громад

11 червня 2021, 13:00

Одним із ключових елементів, які відчує кожен інвестор в Україні – це проста і логічна процедура встановлення та зміни цільового призначення земельних ділянок. Про це у блозі на АgroРolit.com написав заступник голови Ради Асоціації «Земельна спілка України» Андрій Мартин.  

«Якщо зараз ви, наприклад, захочете побудувати завод, розмітити якийсь виробничий об’єкт, вам треба паралельно забезпечити розроблення містобудівної документації детального плану території. Коли ви зробите детальний план, прийдете всі процедури, вам треба окремо робити проект землеустрою, яким ви будете встановлювати або змінювати цільове призначення земельної ділянки і ще потрібно пройти декілька стадій, це займе тривалий час, потягне за собою грошові затрати і т. д.», – написав Мартин.

Він додав, що якщо людина придбала земельну ділянку і хоче там побудувати завод, і цей завод передбачений комплексним планом, вона йде до кадастрового реєстратора, і не пише заяву про перехід до того цільового призначення, яке передбачене комплексним планом.

Від кадастрового реєстратора (в той же день) ви виходите уже з новим цільовим призначенням земельної ділянки. Вже не потрібні місяці поневірянь, вже не потрібні місяці бюрократії і різноманітних погоджень, які будуть перешкоджати інвестору в реалізації його ініціатив. Іще раз підкреслюю, громада визначила, що тут повинен бути завод, фабрика, ферма, що завгодно. Перехід до правильного нового використання землі, повинен бути максимально спрощеним, і максимально простим та логічним», – наголосив експерт.

Нагадаємо, що Держгеокадастр анонсував розроблення фахівцями ДП «Центр ДЗК» нових сервісів для вчасного та якісного запуску ринку земель в Україні.