друкувати


Названо топ-5 регіонів-лідерів за кількістю оформлених аграрних розписок

9 червня 2021, 14:00

У топ-5 регіонів-лідерів, які найактивніше користуються залученням фінансування за аграрними розписками входить Київщина, Миколаївщина, Полтавщина, Рівненщина та Вінниччина. Про це повідолмяє пресслужба Мінагрополітики.

Зазначається, що ринок аграрних розписок в Україні продовжує розвиватися та зростати. Від початку 2021 року наші агровиробники видали майже 1700 аграрних розписок та залучили близько 10 млрд гривень фінансування. Всього в Україні видано станом на 31 травня 2021 року 7 100 аграрних розписок на загальну суму понад 41,8 млрд гривень. Фінансування та ресурси під аграрні розписки надають 316 кредиторів.

Протягом останніх двох років 60-70% фермерів, які видають аграрні розписки, працюють з інструментом повторно. Аграрні розписки довели свою дієвість та ефективність на практиці та стали частиною звичного інструментарію у понад 3 000 агровиробників.

Водночас із середини 2020 року кількість нових користувачів-агровиробників досягла своєрідного плато та не зростає експоненційно, як раніше. Однією з причин вважається доволі висока вартість здійснення операцій з аграрними розписками. За поточного законодавства та практики вартість видачі аграрної розписки складає орієнтовно 0.5% від суми зобов’язання. У середньому це понад 30 тис. грн за одну розписку. Для невеликих агровиробників, котрі якраз найбільше потерпають від нестачі фінансування, це зависока ціна.

У Мінагрополітики повідомили, що вирішити таку та інші перешкоди на шляху до реалізації потенціалу аграрних розписок в сільському господарстві може модернізація законодавства. Розроблений з цією метою проект закону №2805-Д дозволить вдосконалити аграрні розписки – зробити інструмент дешевшим та простішим в користуванні, а отже –  збільшить обсяги фінансування в агросектор.

Законопроект був підтриманий Комітетом Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики. Наступним очікуваним етапом є розгляд законопроекту у першому читанні Верховною Радою.

Нагадаємо, що українські аграрії та Мінекономіки звернулися до Верховної Ради України з проханням прийняти законопроект про аграрні розписки у редакції №2805-Д у першому читанні вже найближчим часом, щоб покращити можливості фінансування з огляду на близьке відкриття ринку землі.