друкувати


Роман Лещенко розповів, яким буде агроринок через 10 років

6 червня 2021, 07:30

4 червня в Одесі розпочалася VI Міжнародна аграрна конференція Grain Ukraine. Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко взяв участь у відкритті заходу та в обговоренні стратегії агроринку на найближчі 10 років.

«Рівно рік тому я стояв на цій сцені як Голова Держгеокадастру і говорив про необхідність повернення земель громадам, проведення аудиту, прийняття основоположних земельних законів, запуск ринку землі, відновлення Міністерства аграрної політики. Я повернувся сюди в статусі міністра агрополітики й мені не соромно, адже мої слова не були пустими. За рік поставлені цілі було виконано», — сказав Роман Лещенко під час свого виступу.

Він зауважив, що деякі проблеми, які були озвучені ще на першому форумі, звучать і сьогодні.

Це означає, що країна потребує не обіцянок, а конкретних дій. Саме це Мінагрополітики визначає своїм викликом і пріоритетом. У цьому контексті підтримую слова співзасновника конференції Андрія Ставніцера: "Для того, щоб розв’язати проблеми, їх потрібно спершу озвучити", — зауважив міністр.

Учасники дискусії обговорили стратегію розвитку агроринку на найближчі 10 років.

Роман Лещенко наголосив, що стратегія аграрного сектору до 2030 року, яка вже затверджена Урядом, гнучка і її реалізація потребує діалогу.

Через 10 років ми бачимо країну з правом громадян на володіння та розпорядження землею, відновленим зрошенням та дренажем, розбудованою інфраструктурою, розвиненим органічним виробництвом, вдосконаленими стандартами безпеки харчових продуктів. А також із усуненням існуючих недоліків системи оподаткування сільськогосподарського сектору, подовженням ланцюга створення доданої вартості, із сформованими перевагами для експорту продукції з високою доданою вартістю. І, звичайно, Міністерством, яке займається політикою і розвитком агросектору, а не управлінням державними підприємствами та створенням бюрократії», — зазначив Роман Лещенко.

Нагадаємо, Держпродспоживслужбу повернуть у структуру Мінагрополітики.