друкувати


Українські картоплярі закликають заборонити поставки товарів із Молдови

3 червня 2021, 17:00

Українська асоціація виробників картоплі (УАВК) закликає уряд відстояти право українських виробників вільно експортувати картоплю та продукти переробки з неї до Республіки Молдова. Про це повідомляє пресслужба УАВК.

«У разі негативного розв'язання питання запровадити дзеркальні заходи і заборонити поставки в Україну з Молдови картоплі, овочів та фруктів, а також усіх товарних позицій зі списку свіжої та переробленої продукції рослинного походження, запропонованих для переважної реалізації в супермаркетах Республіки Молдова», — наголосили у відомстві.

Зазначається, що Республіка Молдова наразі залишається єдиним експортним каналом збуту української картоплі. Втрата єдиного експортного каналу, за яким наразі продається на зовнішні ринки українська картопля, зробить продукт абсолютно «невиїзним», що може призвести до катастрофічних наслідків, особливо якщо зважити на те, що 2021 р. площі під промисловим картоплярством в Україні збільшено на 13−15%.

У разі гарного врожаю та за відсутності можливостей експорту Україна «захлинеться» від перевиробництва, що 2022 р. позначиться на різкому скороченні площ під вирощеною промислово картоплею», — вказано у зверненні.

Слід додати, що в 2018/19 роках трейдингові компанії активно скуповували картоплю в українських виробників і постачали її в Молдову, якій на той момент бракувало власної продукції. Країна потерпала від посухи, виробників не підтримував уряд і не надавав допомоги на встановлення зрошення. Логічно, що країна змушена була імпортувати картоплю і з України, і з Білорусі, і з РФ.

Цифри реальних обсягів поставок картоплі в Республіку Молдова нікому не відомі, бо дефіцит продукту в країні допомагала нівелювати не лише Україна, а й Білорусь із РФ, які провозили свою продукцію транзитом через Україну», — пояснює Оксана Руженкова, виконавчий директор УАВК.

Крім того, УАВК звернула увагу урядовців на те, що у 2020/21 роках Україна вперше за роки незалежності розпочала імпорт картоплі з Республіки Молдова, який 2020 р. становив 438 т, а за 3 місяці поточного року досяг 468 т.

Нагадаємо,