друкувати


Для захисту бізнесу представники промисловості пропонують створення «Фонду декарбонізації»

3 червня 2021, 16:00

Представники промисловості пропонують створення «Фонду декарбонізації» для захисту бізнесу. Про це у блозі на AgroPolit.com повідомив керівник комітету Європейського зеленого курсу UBTA Дмитро Васильєв.

Відмінність від проєкту Міндовкілля полягає у тому, що, на думку бізнесу, першочергово потрібно провести екомодернізацію підприємств, оскільки найбільше забруднення довкілля відбувається саме через їх діяльність. Виробники готові змінювати підходи і планувати відповідні видатки, адже вони зацікавлені зберегти попит на свою продукцію на міжнародних ринках.

Бізнес вважає, що через «нецивілізовані підходи» у виробництві, їх товари можуть стати неконкурентоздатними. Позиція щодо фонду заснована на досвіді країн-сусідів, які вже пройшли цей етап. В них держава стимулювала процеси переходу на нові технології і надавала підприємствам підтримку у вигляді податкових канікул, зниження податкових ставок, пільгового кредитування.

Тому, й в Україні доцільно використати кошти цього Фонду саме для надання підтримки підприємствам, щоб вони швидко змогли модернізуватися без втрат для економіки країни», — йдеться у блозі.

Нагадаємо, законопроект №4167 «Про запобігання, зменшення та контроль забруднення, що виникає в результаті промислової діяльності» несе великий ризик закриття частини промислових підприємств в Україні.