друкувати


Українським аграріям збираються компенсувати витрати на вирощування енергетичних рослин

2 червня 2021, 14:00

Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження пропонує впровадити програму часткової компенсації витрат на вирощування енергетичних рослин. Про це йдеться в повідомленні на урядовому порталі.

«Ми розробляємо нову 5-річну програму, в рамках якої планується компенсувати частину відсотків за кредитами на закладку плантацій енергетичних рослин. Розраховуємо, що уряд підтримає нашу ініціативу», — цитує прес-служба в.о. голови Держенергоефективності Костянтина Гуру.

За його словами, вирощування енергетичних рослин — це абсолютна вигода з точки зору заміщення використання газу для генерації теплової та електричної енергії. Це також можливість поступово відновлювати родючість деградованих земель.

Водночас, Держенергоефективності спільно з партнерами розроблено низку законопроектів, мета яких — покращити інвестиційну привабливість подібних проектів. Цю ініціативу підтримали народні депутати, які зареєстрували в парламенті відповідний законопроект.

За інформацією прес-служби, на законодавчому рівні планується визначити термін «енергетичні рослини», спростити процедуру і продовжити термін оренди землі, зменшити максимальний розмір орендної плати до 5% від нормативної грошової оцінки, надавати в оренду малопродуктивні земельні ділянки без аукціону.

Нагадаємо, в Україні створили законодавство щодо вирощування енергетичних рослин.