друкувати


За 5-6 років річкове вантажоперевезення має сягнути 30 млн т

19 серпня 2016, 18:48

Вже у цьому році на потреби з відновлення річкового судноплавства буде виділено $4 млн. Про це під час брифінгу повідомив міністр інфраструктури Володимир Омелян.

Він уточнив, що фінансування на ці потреби виділяється вперше за багато років і насамперед гроші підуть на першочергові роботи з відновлення шлюзів на Дніпрі та нижче по течії. Останні були обстежені нашими та американськими фахівцями, є детальних їх технічний опис і вони перебувають у жахливому стані, наголосив очільник транспортного відомства.

У планах — за 5-6 років вийти на перевезення річкою 30 мільйонів тонн вантажів. Це половина від обсягів 1990 року. Мінінфраструктури розраховує, що вже у цьому році парламент ухвалить проект закону «Про внутрішні водні шляхи».

«Кожен мільйон тонн вантажів, перевезений річкою, даватиме 700—800 мільйонів гривень економії подальших інвестицій в українські автодороги, — зауважив міністр, додавши, що нинішні заходи з вагового контролю дали 170% приросту вантажоперевезень залізницею за останні кілька місяців. — Вважаємо, що ці вантажі мають піти на річку. Бо це низьковартісний спосіб перевезень, який не потребує великих затрат й інвестицій».

Галина Радіонова