друкувати


Посіви озимих та ярих культур у задовільному стані, — НААН

1 червня 2021, 18:00

На більшості території країни посіви озимих та ярих сільськогосподарських культур перебувають у доброму та задовільному стані. Про це повідомляє прес-служба НААН України, посилаючись на дані науково-дослідних установ.

Так, рослини пшениці озимої перебувають у фазі «вихід у трубку», на півдні – «початок колосіння – цвітіння».  Висота рослин 24-79 см, довжина конуса наростання – 62-64 мм. Стан посівів добрий.

Рослини тритикале озимого перебувають у фазі «колосіння». Висота рослин 72-81 см, довжина конуса наростання – 98-110 мм.Кількість розвинних колосків у колосі сформувалася у межах від 15 до 27.  Стан посівів добрий.

Рослини жита озимого перебувають у фазі «колосіння». Висота рослин 105-130 см, довжина конуса наростання – 115-129 мм. Стан посівів добрий.

Рослини ячменю озимого перебувають у фазі «колосіння». Висота рослин 70-75 см, довжина конуса наростання – 50-58 мм. Стан посівів добрий.

Рослини ріпаку озимого, залежно від строків посіву та регіону  перебувають у фазах: «цвітіння», «утворення стручків» і «формування насіння». Висота рослин 90-165 см. Стан посівів добрий.

Рослини пшениці ярої перебувають у фазі «вихід у трубку». Висота рослин 21-55 см, довжина конуса наростання – 10-13 мм. Стан посівів добрий.

Рослини ячменю ярого знаходяться у фазах «вихід у трубку», на півдні – «трубкування – поява прапорцевого листка». Висота рослин – 18-68 см, довжина конуса наростання – 13-14 мм. Стан посівів добрий.

Рослини тритикале ярого перебувають у фазі «кущіння». Висота рослин 17-22 см.  Стан посівів добрий.

Рослини вівса знаходяться у фазі «вихід у трубку». Висота рослин становить 37-42 см. Стан посівів добрий.

Рослини гороху знаходяться у фазах «ріст стебла», на півдні – «цвітіння». Висота рослин 14-37 см. Стан посівів добрий та задовільний, місцями зріджений.

На посівах сої відмічаються фази «сходи», на зрошенні – «сходи – 5-й справжній листок». На полях, де були відсутні опади, насіння знаходиться у сухому грунті, який потребує зволоження. 

Рослини соняшнику залежно від строків сівби та регіону знаходяться у фазах від «проростання насіння – сходи» до  утворення «2-7 справжніх листків». Стан посівів задовільний та добрий.

Продовжується сівба кукурудзи. На ранніх посівах відмічаються фази початок «листоутворення», на решті території  – «проростання зерна та сходи». 

Внаслідок частих опадів ускладнюється фітосанітарний стан на посівах зернових колосових культур. Виникає гостра потреба у захисті рослин проти борошнистої роси, септоріозу, бурої листкової іржі, тощо.

Нагадаємо, врожай ячменю у 2021 році зросте на 18%.