друкувати


Названо переваги реєстрації договорів оренди перед відкриттям ринку землі

31 травня 2021, 15:00

Органи місцевого самоврядування в першу чергу зацікавлені в «білій» орендній платі та отриманні податків від товаровиробників. Про це розповів засновник сервісу Feodal Monitor Bot і Feodal.online Андрій Дем'янович в матеріалі «Інструкція аграрного перфекціоніста, або Чому хаос в земельному банку загрожує проблемами» на Latifundist.com.

За його словами, зареєстровані договори оренди — це важлива частина в обліку земельного банку. Це «живі» і «мертві» орендодавці. Крім того, «живих орендодавців» необхідно побачити, піти і спробувати їх зареєструвати. Подібна практика можлива лише зараз.

«Потрібно не упустити момент і встигнути заскочити в «останній вагон». Через якихось півроку подібний сценарій буде проблематичним або зовсім неможливий. Тому що багато незареєстрованих договорів оренди — це або пропущені, забуті або ідейні люди, які не хочуть здавати землю в оренду. Відповідно, зараз є шанс переконати таких людей», — прокоментував він.

Відзначається, що після відкриття ринку землі обов'язково виникнуть ситуації, коли пріоритетним варіантом для орендодавця стане продаж землі, а не її оренда. Одним земельною ділянкою він захоче вирішити всі свої життєві проблеми. Оскільки більшість, швидше за все, будуть встановлювати неадекватні ціни, не $2-3 тис. за га, а $20 тис.

У новому продукті від компанії Feodal.online — Feodal.Land, як розповів Андрій Дем'янович, представлений функціонал для обліку та управління земельним банком на основі аудиту з візуалізацією інформації.

Так, в системі сервісу Feodal.Land сірим кольором показані земельні ділянки, які не мають договорів оренди, серед них орендодавці та діляться на «живих» і «мертвих».

За словами експерта, щоб зрозуміти хто живий, а з ким треба домовитися, в системі передбачено експорт реєстру, де можна отримати список земельних ділянок та власників, з яким необхідно піти до старості округу, той відзначає хто живий, а хто мертвий. Після цього можна укладати договір про управління спадщиною і обробляти потрібну землю.