друкувати


Озвучено три проблеми у використанні зрошуваних земель

28 травня 2021, 10:58

Сьогодні в Україні фактично відкривається вікно можливостей для успішної реалізації реформи зрошення та дренажу, однак існує низка проблем, які заважають успішній реалізації цього завдання, повідомляє AgroPolit.com.

Ключові проблеми у використанні зрошуваних земель складаються з наступних моментів:

По-перше, дефіцит водних ресурсів при розширені площ зрошення та відсутність джерела зрошення для запровадження нових поливних площ.

Друге – це історичний факт розпаювання зрошуваних земель і відсутність стабільного попиту аграріїв на полив. Щодо цієї тези я більш детально зупинюся далі.

Третє – це факти пограбувань внутрішньогосподарської зрошувальної мережі, тощо.

Але всі ці причини умовно можна звести до однієї – це найголовніша проблема – відсутність правових та фінансових можливостей інвестування у меліоративну інфраструктуру. Мається на увазі як внутрішньогосподарська інфраструктура, що перебуває в користуванні сільгосптоваровиробників, так і міжгосподарська інфраструктура, яка перебуває на балансі державного агентства водних ресурсів.

Детальніше з питанням меліорації в Україні можна ознайомитися у матеріалі: Розвиток зрошення в Україні – водогосподарський комплекс України здатний забезпечити зрошення на площі понад 2 млн га