друкувати


Експерт розповів, як зросла вартість виробництва рослинної сільгосппродукції в Україні

27 травня 2021, 17:00

Згідно з опитуваннями українських фермерів, у 2021 році істотного зростання вартості виробництва рослинної сільгосппродукції в Україні не спостерігається. Про на конференції «Grain&Maritime Days in Odessa-2021» сказав аналітик, керівник служби бізнес-проєктів ІА «АПК-Інформ» Андрій Купченко.

«Збільшення витрат фермерами на посівну поточного року, за їхніми словами, становить близько 10-15% до торішнього показника. Дане зростання пояснюється тими інфляційними процесами, які спостерігаються в Україні», – пояснив він.

За словами Купченка, незважаючи на те, що сезон 2020/21 для фермерів в плані прибутковості за реалізацію вирощеної продукції склався досить добре, господарства не поспішають збільшувати інвестиції у виробництво.

З одного боку, технологічне оснащення українських господарств вже досягло того рівня, який забезпечує стабільне виробництво, і для багатьох компаній поки немає сенсу вкладати в нього ще більше коштів. З іншого боку, зараз актуальним питанням для всіх є земельне питання. Багато хто розуміє, що їм потрібні вільні кошти, щоб перевести землю в розряд власності», – додав він.

Нагадаємо, що виробництво сільськогосподарської продукції в Україні в січні-березні 2021 року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, скоротилася на 4,8%.