друкувати


Тарас Висоцький лобіює державну дотацію іноземним виробникам зрошувальної техніки

26 травня 2021, 15:40

Ще діючий заступник міністра економіки (про нову посаду, нижче), торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький лобіює надання 25% державної компенсації з бюджету іноземним виробникам сільськогосподарської техніки для зрошувальної техніки. Про це свідчить проект постанови про «Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання державної підтримки сільськогосподарським товаровиробникам, які використовують меліоровані землі», який він запропонував до обговорення учасникам ринку та найближчим чином руками Мінагрополітики намагатиметься провести через Кабмін. Документ є у розпорядженні AgroPolit.com. 

Пікантність ситуації полягає у тому, що первинний проект Порядку був викладений у формулюванні (пункт 4.3), яке передбачало, що державна компенсація буде поширюватися виключно на українську с/г техніку для зрошувальної техніки. Однак уже 8 квітня 2021 року під час обговорення з учасниками ринку Тарас Висоцький показав проект Порядку, де прибрали формулювання про українських виробників 

Ось як тепер звучить пункт 4.3 Проекту: «закупівлю техніки, механізмів та обладнання для проведення технологічних операцій у зрошуваному землеробстві (далі – техніка, механізми та обладнання) згідно із затвердженим Мінекономіки переліком такої техніки, механізмів та обладнання — у розмірі до 25 % їх вартості». 

Під час публічного обговорення цього порядку учасники онлайн-дискусії запитали заступника міністра економіки Тараса Висоцького чи правильно вони зрозуміли, що під компенсацію тепер потраплятиме й імпортне обладнання? Він відповів ствердно: «Так у цьому ж і суть». 

AgroPolit.com попросив прокоментувати дану ініціативу директора Громадської спілки «Асоціація Меліоратор» В'ячеслава Глотова

Логіка державної підтримки у всьому світі – підставити фінансове плече допомоги для стимулювання розвитку внутрішнього виробника. Компанії з виробництва зрошувальної техніки  – не виняток. Те, що Мінекономрозвитку намагається протягнути через уряд непомітно для ринку держдотацію для виробників імпортної зрошувальної техніки – неприпустимо», – каже він. 

За даними AgroPolit.com попередньо планувався розгляд Порядку на  цьому засіданні КМУ. 

Однак у переліку документів до засідання ми його не знайшли.

Нагадаємо, що у  бюджеті на підтримку АПК на цей рік заклали 4,5 млрд грн. При цьому на програму розвитку зрошення дали аж 100 млн грн. З одного боку, це дуже мало, але добре, що хоча б з цього почали. А з іншого боку, якщо МЕРТ підкилимно і без згоди учасників агроринку протягне постанову про включення до порядку отримання держпідтримки ще й іноземне обладнання для обробітку зрошувальних земель, то ми опинимося ні з чим.

Нагадаємо, що сьогодні Висоцького на засіданні КМУ призначить першим заступником аграрного міністра

В Україні запустили процес створення Державного агентства з питань меліорації та рибного господарства України. Більше про те, як вирішити питання посухи в межах країни, читайте у спеціальному матеріалі за посиланням