друкувати


Уряд планує спрямувати на державну підтримку аграріїв 1% аграрного ВВП у 2022 році

25 травня 2021, 10:00

У Мінекономіки сподіваються наступного року повернутися до спрямування на державну допомогу аграріям 1% аграрного ВВП, це — близько 8,5 млрд грн на рік. Про це заявив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Земля» під час панелі «Державна підтримка, доступ до фінансування та земельні аукціони».

«Що таке 4,5 млрд грн? В чинному Бюджетному кодексі сказано, що аграрії мають право отримати до 1% аграрного ВВП. Як би це був 1%, то це було би близько 8,5 млрд грн. Ми подали пропозиції до Бюджетної декларації і сподіваємося повернутися мінімум до 1%, щоб стати каталізатором і рухатися швидко», — заявив Висоцький.

Він підкреслив, що державна підтримка аграріїв спрямовується на чутливі сектори аграрної сфери, які в майбутньому можуть стати точками розвитку.

«Якщо ми подивимось на цей, навіть обмежений ресурс 4,5 млрд грн, на чому він сфокусований? Це — доступне фінансування: для цього 1,5 облікової ставки компенсуються. Зараз аграрії можуть отримувати фінансування 5-7-9%. Повірте, з нашою інфляцією в гривні це доступно», — запевнив заступник міністра.

Другий блок держдопомоги — це, за словами Висоцького, підтримка купівлі вітчизняної сільськогосподарської техніки та обладнання.

 Аграрії цю ініціативу підтримують, особливо в контексті розвитку зрошення. В нас є виробництво вітчизняного обладнання в цій сфері, і ми сподіваємося, що тут мультиплікатор буде ще кращим. І садівництво – це може бути до 20 робочих місць на гектар в сезон. Це знову ж таки суттєвий мультиплікаційний ефект для сільських територій і додана вартість», — наголосив заступник міністра.

Також він розповів про довгострокові проєкти у держпідтримці тваринництва — тут інвестиції покриваються протягом 7-10-12 років.

Окрема увага надається підтримці сімейних фермерських господарств, які обробляють до 20 га землі. Завдання — трансформація особистих селянських господарств у юридичну форму, створення робочих місць, розвиток підприємництва.

Нагадаємо, що 1% аграрного ВВП на держпідтримку дозволить сповільнити темпи падіння агросектору.