друкувати


Роман Лещенко озвучив переваги електронних земельних аукціонів

19 травня 2021, 09:30

18 травня Верховна Рада України на черговому засіданні прийняла законопроект №2195 про електронні земельні аукціони, який є реальним проривом з точки зору доступності, прозорості, відкритості і сервісу в земельних відносинах. За це проголосували 272 народних депутати. Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

«Сьогодні нарешті ми переступили фінішну пряму у прийнятті ключових революційних законів, які необхідні для впровадження земельної реформи. Законопроект №2195 – прийнято. Віднині у земельних відносинах пануватиме доступність, прозорість та відкритість», — зауважив Роман Лещенко.

За його словами, законопроект №2195 принципово змінює порядок продажу та передачі в користування земельних ділянок державної та комунальної власності й запроваджує систему електронних аукціонів.

Тепер усі аукціони відбуватимуться онлайн в режимі реального часу. Вони будуть прозорими і кожен бажаючий громадянин України зможе взяти в них участь з будь-якого куточку світу. Державна й комунальна земля, підкреслюю, не сільськогосподарського призначення, продаватиметься й передаватиметься в оренду винятково на аукціоні. Що стосується сільгоспземлі, то тут, наголошу, власник землі сам вирішує продати свою землю через аукціон чи ні. Держава його до цього ніяк не змушує. Він це вирішує тільки сам. Нова система назавжди викорінить схеми, які роками існували у сфері продажу земель державної та комунальної власності», — зазначив міністр.

Роман Лещенко також додав, що ключовим фактором, яким керується законопроект №2195 – це також діджиталізація і автоматизація галузі, публічна електронна система про земельні ділянки.

Окрім цього законопроектом №2195 передбачено наступне:

Переваги електронних земельних аукціонів: 

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила законопроєкт щодо продажу землі через електронні аукціони.