друкувати


Обмеження надбавки в 5-7 грн за літр може зробити невигідною реалізацію пального для мереж АЗС

18 травня 2021, 07:30

Регулювати адміністративно націнки/ціни – це вкрай погана ініціатива, особливо на роздрібному ринку пального. Таку думку висловив професор Київської школи економіки Олег Нів'євський на свласній сторінці у ФБ.

Нагадаємо, на засіданні Кабміну 14 травня поточного року було ухвалено постанову, якою запроваджується граничний рівень торговельної надбавки до середньої ціни дизпалива (7 грн/літр) і бензину (5 грн/літр). Пресслужба Мінекономіки навела слова очільника відомства Ігоря Петрашка щодо введених обмежень. Він зазначив, що такий крок – відповідь на необґрунтоване зростання цін на пальне у роздрібних мережах.

Уряд підтримує здорову і прозору конкуренцію на ринку палива. Та водночас уряд повинен захистити простих споживачів, які вже постраждали від вимушеного карантину. Граничний розмір торговельної надбавки унеможливить маніпуляцію цінами, стабілізує ринок роздрібної торгівлі пальним і введе прозорий механізм ціноутворення», – додав Петрашко.

 

У свою чергу, Олег Нів'євський заявив, що обмеження надбавки в 5-7 грн. за літр може зробити невигідним реалізацію пального для мереж АЗС.

Недаремно була відповідна заява представників АЗС щодо преміальних палив. Знаючи, що роздрібним цінам властива інертність (порівняно із оптовими), то для мене динаміка цінового зростання виглядає нормальною. Як на мене, підстав розбиратись із цінами було більше в 2019 та 2020 роках, ніж зараз. Ну і взагалі, регулювати адміністративно націнки/ціни – це вкрай погана ініціатива, особливо на роздрібному ринку палив. Якщо вже і є підстави для цього – то це сфера компетентності Антимонопольного комітету України», – заявив Нів'євський.