друкувати


Конституційний суд розгляне справу про ринок землі

17 травня 2021, 07:30

Конституційний суд 3 червня розпочне розгляд справи за конституційним поданням народних депутатів щодо закону Про обіг земель сільськогосподарського призначення. Про це у своєму Telegram-каналі повідомила постійний представник Верховної Ради в КС, заступник голови парламентської робочої групи з врегулювання конституційної кризи, заступник голови Комітету ВР з питань правової політики, народний депутат від «Слуги народу» Ольга Совгиря.

«3 червня Конституційний суд розпочне розгляд справи за конституційним поданням народних депутатів про конституційність закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення» (т. зв. закон про земельну реформу)», — повідомила вона.

Депутат додала, що розгляд справи відбудеться у формі усного провадження — із заслуховуванням позицій учасників та залучених експертів у справі та з прямою відеотрансляцією засідання.

Совгиря також послалася на своє повідомлення від 1 вересня, в якому повідомляла, що на розгляді в КС знаходиться вже три конституційних подання народних депутатів, які стосуються конституційності «земельної реформи».

Позиція всіх трьох конституційних подань зводиться до тези, згідно з якою вільний обіг саме земель сільськогосподарського призначення підриває основи суверенітету і незалежності України, а також, що проведення «земельної реформи» можливе тільки в разі її схвалення на всеукраїнському референдумі», — зазначила парламентар.

Нагадаємо, лише 10% громадян продадуть землю відразу після відкриття ринку.