друкувати


Приватизація водних об’єктів є порушенням земельного і водного законодавства – Шумський

16 травня 2021, 07:29

Передача водних об’єктів у власність громадян для ведення особистих селянських господарств (ОСГ) є грубим порушенням норм як земельного, так і водного законодавства. Про це у блозі на АgroРolit.com написав заступник голови Центру розвитку земельних правовідносин в Україні Анатолій Шумський. 

«Не менш проблематичним питанням є питання приватизації водних об’єктів. При цьому ці водні об’єкти передаються у власність громадян для ведення ОСГ?! Тобто приватизація була здійснена із грубим порушенням норм  як земельного законодавства, так і водного», –  наголосив Шумський.

Він нагадав, що, відповідно до ч.2 ст. 59, встановлено, що громадянам та юридичним особам за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування можуть безоплатно передаватись у власність замкнені природні водойми (загальною площею до 3 гектарів).

Власники на своїх земельних ділянках можуть у встановленому порядку створювати рибогосподарські, протиерозійні та інші штучні водойми. Тобто, по перше, ставки, які не відносяться до замкнених і тим більше до природних водойм, взагалі не могли розглядатися як об’єкти безоплатної приватизації, по друге – Водний кодекс України, який є спеціальним законодавчим актом, що регулює водні відносини, взагалі не передбачає можливості приватизації водойм», –  додав експерт.

Нагадаємо, що Мінекономіки розглядає пропозиції областей до законодавства у сфері оренди водних об'єктів.