друкувати


У Земельному кодексі потрібно узгодити поняття «категорія земель», «цільове призначення» та «вид використання»

15 травня 2021, 09:29

У Земельному кодексі України (ЗКУ) немає чіткого визначення понять категорія земель, цільове призначення та вид використання, а також їх співвідношення. Про це у блозі на АgroРolit.com написав заступник голови Центру розвитку земельних правовідносин в Україні Анатолій Шумський.

«Оскільки ці поняття постійно зустрічаються в Земельному кодексі України, він у тому числі встановлює цивільну та адміністративну відповідальність за порушення використання земель різних категорій та цільових призначень», – наголосив експерт.

Він додав, що згідно зі статтею 19 ЗКУ, землі України за основним цільовим призначенням поділяються на такі категорії:

Згідно з частиною другою цієї ж статті, земельні ділянки кожної категорії земель, які не надані у власність або користування громадян чи юридичних осіб, можуть перебувати у запасі. Тобто можемо вважати, що категорія земель є найбільш загальним поняттям і поділ земель на категорії здійснюється з прив’язкою до їх цільового призначення», – вважає Шумський.

Нагадаємо, що Кабмін схвалив законопроєкт про внесення змін до закону про консолідацію земель сільгосппризначення — він, зокрема, передбачає зміни, які можуть означати скасування права українців на безкоштовні 2 га землі.