друкувати


Скоцик вважає держполітику щодо АПК стратегічною помилкою

17 серпня 2016, 18:51

Орієнтація аграрних підприємств України на виробництво переважно сировини і, як наслідок, присутність українських виробників в основному на сировинних ринках, стало стратегічною помилкою державної політики в Україні. Про це повідомив глава Аграрної партії України Віталій Скоцик.

На його думку, відповідальної за проведення помилковою держполітики в аграрній сфері в більшій мірі є Верховна Рада, яка на підставі коаліційної угоди формує уряд і визначає основні принципи економічної діяльності держави.
Він вказав, що саме в коаліційній угоді, затвердженому нинішньою Верховною Радою України, був прописаний пункт про зростання агроекспорту, але не було сказано нічого про необхідність розвитку переробки.

«Що було написано в коаліційній угоді? Дві стратегічні помилки: наростити виробництво зерна до 100 млн т і збільшити експорт в 2,5 рази. Але світ сьогодні розуміє, що той, хто грає на сировинних ринках, залишається в програшній позиції. Це була стратегічна помилка. Замість того, щоб ставити завдання про переробку продукції в нашій країні, продавати завершений продукт, здійснювати наповнення бюджету через податки, ми пішли шляхом нарощування експорту», - сказав глава.

За його словами, цю помилку закладали в 2014 році і закладають зараз, коли в Україні прогнозують нові рекорди по виробництву зернових. При цьому питання оподаткування аграріїв або земельної реформи обговорюють лише в певних аспектах, які не несуть комплексних рішень.

«Ми фактично «поклали» агрогалузь за останні два роки. Це катастрофа. Що сталося в зв'язку з формуванням неправильної політики уряду? Ми втратили 2,5 млн робочих місць, 4 млн людей виїхали на заробітки в інші країни, 500 тис. Малих і середніх підприємств закрилися, 400 тис. Людей, які сьогодні зареєстровані як безробітні, це 80% фахівці з вищою освітою, які ще два роки тому працювали (за фахом - УНІАН)», - підкреслив Скоцик.

«Так, ми можемо пишатися тим, що ми другі після США експортери зернових. Ми можемо пишатися нашим експортом. Ми дійсно наростили експорт зернових удвічі з 2010 по 2015 рік. Але в кінцевому рахунку, стратегічна помилка управління економікою призвела до того, що ми, маючи хороші врожаї, з кожним днем стаємо біднішими. А мали б бути одними з найбагатших», - додав він.

У зв'язку з цим глава Аграрної партії зазначив, що багатьох помилок в проведенні державної політики можна було б уникнути, якби аграрії були повноцінно представлені в парламенті.

"Це нонсенс, коли 41% економіки генерується галуззю, коли 16,9 млн чоловік проживає в сільській місцевості, і вся ця соціальна складова не представлена у Верховній Раді. Саме тому ми планомірно будуємо політичну силу, але не як інструмент виборів, а як інструмент розвитку країни", - наголосив глава АПУ. 

УНІАН