друкувати


Якщо не підтримати аграріїв, цей сектор чекає повний колапс

18 серпня 2016, 08:05

Влада повинна звернути увагу на проблеми аграріїв, інакше без допомоги держави українському селу не вижити. Таку думку висловлює депутат обласної ради від «Опозиційного блоку» Володимир Пилипейко.

«На Сумщині в минулому році були одні з найвищих показників серед областей України. Наша область лідирує в країні за валовим виробництвом гречки і по врожайності кукурудзи. За врожайності гречки вона на другому місці, зернових і зернобобових культур - на 4-му серед областей України», - каже він.

Депутат вказує і на проблеми. Серед головних - податковий тиск на малий і середній бізнес аграріїв і відсутність соціальної підтримки.

«Сьогодні влада діє як шкідник, позбавляючи село в період економічної кризи мінімальної підтримки та вичавлюючи з нього останні соки шляхом обкладання податками. Створюється враження, що за допомогою нововведень до Податкового кодексу агроолігархи через своїх представників в парламенті намагаються знищити дрібних конкурентів - малих і середніх виробників аграрної продукції. Великі холдинги на землі тимчасові виконавці, а фермер працює тут і зараз. Тому потрібна така державна політика, яка дала б можливість саме фермеру працювати і виживати в цих умовах», - наголошує Пилипейко.

За його словами, якщо не повернутися обличчям до аграріїв, то незабаром їх чекає повний колапс. У нинішньої влади відсутня комплексна і багаторічна стратегія розвитку сільського господарства та сільської місцевості. Тому «Опозиційний блок» буде домагатися змін до Податкового кодексу, які б дозволили працювати фермерам, а не отримувати додаткові прибутки зернотрейдерам.

«Без активних фермерів, підприємців, господарників, значно легше монополізувати аграрний сектор, землю і, нарешті, - саму країну», - підсумував він.

Ваш шанс