друкувати


Кабмін гальмує легальний видобуток бурштину на Рівненщині

10 травня 2021, 16:00

Починаючи з грудня 2019 року на аукціонах Рівненщини продали 23 дозволи на видобуток бурштину. Але підприємці не можуть здійснювати свою діяльність через те, що Кабмін не затвердив типової угоди-сервітуту для цієї діяльності. Про це повідомляє «Суспільне». 

На торги уже виставляли три ділянки, розташовані поруч села. Продали один дозвіл. Про це розповів голова Старосільської територіальної громади Михайло Кузьмич.

«Чи з нами погоджують проведення аукціонів? Зрозуміло, що ні. Бо в селі не проводяться на державних землях. Чи повинні місцеві жителі брати участь в аукціонах і в даному процесі? Я думаю, що так. Людям же треба десь працювати. Я хотів би, щоб в законі дійсно було передбачено, щоб місцеві жителі були долучені саме до законного видобутку бурштину», – сказав він.

Наразі жодне з підприємств не приступило до видобутку бурштину, як це передбачає новий закон.

Можна проводити там роботи лише на підставі типової угоди-сервітуту. На сьогоднішній день пройшло більше року, – типової угоди Кабміном не затверджено, її не існує в природі», – прокоментував начальник управління Держлісагентства України Ігор Будзінський.

Нагадаємо, що Венедіктова доручила посилити боротьбу з незаконним видобутком бурштину та вирубкою лісу.